Uppgörelse med Iran viktig för flygbolagen
2014-05-06

Uppgörelse med Iran viktig för flygbolagen

Nyligen nåddes en uppgörelse med Iran som går ut på att Iran ska berika mindre uran. I utbyte lättas då de sanktioner som landet nu befinner sig under. Det här har påverkat oljepriset mycket vilket är oerhört viktigt för flygbolagen. Man brukar räkna med att bränslekostnaderna är en tredjedel av ett flygbolags totala kostnader, vilket betyder att priset på olja ständigt har ett stort inflytande på flygbolagen. En stor höjning av oljepriset kan visa sig vara droppen som får bägaren av utgifter att rinna över, på samma sätt som en sänkning kan öka vinsterna dramatiskt.

I en bransch där så många aktörer ligger på gränsen till utrotning följer alla från investerare till direktörer utvecklingen i världspolitiken som indirekt kan resultera i stora förändringar för deras förutsättningar till att bedriva affärsverksamhet. Den här uppgörelsen med Iran kommer att minska oljepriset och kommer därför också underlätta för flygbolagen i framtiden.

Lågt oljepris påverkar även andra delar av ekonomin

Flygbolagens förutsättningar för att gå med vinst påverkas också indirekt på ett annat sätt än bara av lägre bränslekostnader. Ett lågt oljepris har traditionellt sätt påverkat ekonomier i en positiv riktning. För en bransch så konjunkturkänslig som flygbranschen kan en positiv påverkan på ekonomin betyda större omsättning. På grund av att folk då har mer pengar till nöjen känner de att de kan kosta på sig fler semestrar och flygresor.

Det här var någonting som omedelbart märktes av på flygbolagens aktiekurser: så gott som alla flygbolag kunde se sina kurser stiga. Det påverkade både lågkostnadsbolagen som de mer traditionella. Det här kom som goda nyheter särskilt för SAS som över en längre tid har legat illa till ekonomiskt.

Tunga industrier påverkas även dem i allra högsta grad. Många företag använder sig av stora maskiner som påverkas av oljepriset. Bilden nedan visar ett kransystem från Svenska ABUS som tillverkar många tunga maskiner för gigantiska företag runt om i världen.

Sjunkande kurs orsakade oro

Oron började dock att sprida sig eftersom kurserna därefter började både plana ut och sjunka. Det går därmed inte att räkna med en varaktig uppgång. När investerare börjar tänka på det längre perspektivet är det lätt att kurserna börjar sjunka igen. Orsaken till kursfallet var att oljepriset återigen börjat stiga och därmed väckte osäkerhet och tvivel hos många investerare. En annan orsak är också att det avtal som initialt fått oljepriset att gå ned är tidsbestämt, vilket kan leda till en prishöjning när väl avtalet löpt ut.

Många experter tror ändå att det här är en bra nyhet för flygbolagen även för framtiden då det här kan vara en tid att ekonomiskt andas ut.