Patrick Ölund vinner Kami-priset för utvecklingen av IQ-stål
2014-05-21

Patrick Ölund vinner Kami-priset för utvecklingen av IQ-stål

IQ stålet behöver fler användningsområden. Så säger de i alla fall på Ovako i Hofors. Trots att produkten har haft stora framgångar så används det nämligen inte i mer än i ett fåtal produkter, och utgör endast 10 procent av företagets stålproduktion. Allra främst används det till insprutningsdetaljer för dieselmotorer. 

NyTeknik rapporterar att Ovako nyligen tagit hjälp av konsultfirman Semcon för att försöka hitta fler användningsområden för produkten. Med många kreativa övningar och mycket brainstorming kom de till slut fram till en lista på omkring 135 möjliga förslag. Dessa sållade de sedan igenom för att välja ut de bästa och mest realistiska idéerna. Till slut kom de fram till möjliga applikationer för stålet, bland annat till elektronikreläer, pumpar och slutligen transmissionsystem till vindkraft och fordon. Det sistnämnda har de nu börjat arbeta på, och fem projekt har blivit startade för att göra stål åt framtida industrier.

Läs hela inslaget från NyTeknik här: Smärtsam resa mot nya idéer

IQ står för Isotropic Quality, och är ett specialstål som är mycket starkt mot tryck från alla riktningar. Förra året belönades Patrick Ölund, forskningschefen på Ovako, med Kami-priset för hans bidrag i utvecklingen av just detta stål. Även svenska Lantz Metall jobbar med utveckling inom metall. Då främst med att återvinning för nyproduktion. Företaget har vunnit DI:s Gazell-pris.