JAK prövar att låna ut – utan krav på bundet sparande
2014-01-09

JAK prövar att låna ut – utan krav på bundet sparande

Medlemsbanken JAK testar en ny taktik för att stödja organisationer och företag. Banken erbjuder - från och med nu och under en tid framöver – lån utan krav på bundet sparande.

Lån kan beviljas till juridiska personer

Tidigare har låntagare i JAK Medlemsbank behövt spara pengar i banken för att bli beviljade lån. JAK använder sig inte utav traditionell ränta, utan låter medlemmarna få poäng beroende på hur mycket och länge de har sparat, eller hur länge de binder sig att efterspara. Med den nya policyn kan alltså juridiska personer – främst organisationer och företag –få låna pengar utan att binda upp sig.

Ska dela medlemsbankens värdegrund

Det finns dock några krav som företaget eller organisationen måste rätta sig efter. Låntagaren måste dela JAK:s värdegrund och pengarna ska gå till en verksamhet som ligger i linje med JAK:s värderingar. Det är också samma krav på kreditvärdighet som vid en normal utlåningsprocess.

Utlåningen utan krav på bundet sparande kommer att pågå under en prövotid och därefter kommer JAK att utvärdera för att se hur reaktionerna har varit. Ordföranden i styrelsen, Lotta Friberg, säger att det är för att visa sitt stöd för ”miljöinvesteringar, lokal utveckling eller verksamheter” som JAK väljer att pröva den nya linjen.

Läs vidare:

http://www.cash-it.se/Hem.aspx

http://jak.se/news/nu-provar-jak-eftersparfria-lan-0#.Us5muJ55MrU