Dubbelt upp för Samsung – Två nya telefoner presenterade på mässan
2015-03-05

Dubbelt upp för Samsung – Två nya telefoner presenterade på mässan

Samsung Galaxy S6 och S6 Edge leder in mobiljätten i framtidens smartphonemarknad. De som längtat efter en ny telefon från Samsung kommer ställas inför ett svårt val i april. Under Mobile World Congress tidigare i veckan så visade mobiljätten upp, inte bara en, utan två uppföljare till deras viktigaste serie på smartphonemarknaden. Samsung Galaxy S6 erbjuder en ordentlig uppgradering från den föregående S5 i både design och prestanda, medan dess bror Galaxy S6 Edge dessutom introducerar en innovativ välvd skärm som täcker sidorna på telefonen.

Huvudbilden och denna är lånad från Samsungs pressrum på My News Desk

Den nya välvda skärmen kommer användas bland annat till program- och kontaktgenvägar. Men den har också visuella funktioner, till exempel att du kan välja olika färger till dina kontakter som lyser upp på sidorna när de ringer. Personer som var på plats på mässan ger den nya skärmen väldigt bra betyg, och berättar bland annat att den känns intuitiv och lätthanterlig.

Återförsäljare överraskade av Samsungs avslöjande

Under veckorna och månaderna innan avslöjandet har det varit mycket spekulationer och ryktesspridning kring Samsungs nya telefon. Men att det skulle röra sig om två modeller var det få som anade.

- Det bästa med att arbeta med mobil teknik är att utvecklingen går så snabbt fram. Mycket av arbetet är hemligt ända fram till släppet, även för oss återförsäljare, och den här gången blev vi väldigt överraskade av att Samsung kommer släppa två nya telefoner. Vi har fått arbeta som galningar med att lägga in alla nya mobiltillbehör och skal till Samsung Galaxy S6 och S6 Edge i vår butik online, berättar Rashid Weirach, VD på The Mobile Store – en webbshop inriktad på att vara först när nya mobilskal och tillbehör släpps.

Med tanke på den nya designen känns det naturligt att S6 och S6 Edge kommer kräva mobilskal och mobiltillbehör med unikt anpassad utformning. Exakt hur stryktåliga de nya modellerna är återstår att se, men ett bra mobilsskal måste skydda telefonen utan att hindra en från att använda alla dess funktioner.

Ryktesspridningen är över – här är de nya specifikationerna

Många av de rykten som spreds inför avslöjandet har nu visat sig stämma.

Båda telefonerna är byggda med en kärna av metall, och har plattor av glas monterade på både fram- och baksidan. Måtten på Galaxy S6 är 143,4 x 70,5 x 6,8 millimeter, med en vikt på 138 gram, medan S6 Edge har måtten 142,1 x 70,1 x 7 millimeter och väger 132 gram.

Den nya konstruktionen innebär att telefonerna får en stabil och lyxig känsla. De lyckas alltsåvara både tunnare och lättare än föregångaren S5, trots de nya materialen. Tyvärr betyder det dock att det inte längre går byta ut vare sig batteri eller minneskort på egen hand – något som många Samsungfans grämer sig över.

Ett annat rykte som nu bekräftats är att båda modellerna går att ladda trådlöst – utan att behöva något extra mobiltillbehör. De har inbyggt stöd för alla trådlösa laddare som följer PMA- och WMC-standarderna, och IKEA har dessutom nyligen avslöjat att de ska lansera ett sortiment möbler med inbyggd laddningsfunktion.

Samsung hävdar att telefonen ska få så mycket som fyra timmars batteritid av bara 10 minuters laddning. Galaxy S6 har blivit utrustad med ett 2550mAh-batteri, och Edge ett något starkare batteri på 2600mAh.

Den tekniska prestandan visar också på stora förbättringar. Som tidigare spekulerats har de nya modellerna mycket riktigt fått en åttakärnig 14nm Exynos 7 processor som klockar in på 2.1GHz. Arbetsminnet ligger på 3GB och modellerna kommer erbjudas med antingen 32, 64 eller 128 GB lagringsminne.

Den nya kameran har visat sig något svagare än vad man tidigare trott, men erbjuder fortfarande en kamera bak på 16 MP och kamera fram på 5 MP. Däremot kommer kameran vara utrustad med en rad nya funktioner. Bland annat automatisk justering av vitbalansen via IR, snabbare autofokus och en spårningsfunktion som håller fokus på motiv i rörelse.

Bild från Samsungs egna pressrum

Standardmodellen för de båda telefonerna kommer med 32 GB lagringsutrymme. Samsung Galaxy S6 har beräknats kosta 7 195 kronor, medan Galaxy S6 Edge kommer gå för 8 595 kronor. De kommer finnas tillgängliga på marknaden från 10 april.